5 tips voor een relaxed vakantiegevoel

Misschien is deze vakantie voor jou het moment om even lekker achterover te hangen en bij te komen van alle drukte de afgelopen periode. Vaak willen we in de vakantie ineens ontspannen en juist daardoor lukt het niet zo goed. Want dan ‘moet’ het ineens.

Veel fijner is om gedurende je hele week (en dat het hele jaar) je ontspanning in te plannen.Maar goed, daar is het nu een beetje laat voor :)

In deze blog hieronder geef ik je vijf tips om toe te kunnen passen tijdens je vakantie.

Het zijn inkoppertjes, waarschijnlijk weet je ze wel. Maar doe je ze ook? Ze weten en er niets mee doen, is niet weten.

1. Verbruik niet al je energie door je dagen vol te proppen
De zomer is een periode waarin we meer energie voelen en meer blijdschap en tevredenheid ervaren. We zoeken vaak ook meer verbinding met de mensen om ons heen. Veel mensen hebben het gevoel dat de vakantietijd ze voorbij vliegt en dat ze niet weten wat ze hebben gedaan. Dat komt omdat we ook heel veel doen waar we anders op onze manier geen tijd voor hebben. Even die klusjes in en rondom huis, of eindelijk afspreken met die ene vage kennis die je bijna nooit ziet. Je hebt er tenslotte nu tijd voor, toch? Een tip is om je energie te sparen door niet overal ja op te zeggen. Zo begin je na je vakantie meer ontspannen aan je werk en voorkom je het gevoel dat je dagen voorbij vliegen.

 

2. Stem je verwachtingen af en bedenk van tevoren wat je wilt van je dag
‘Teleurstellingen heb je alleen als je verwachtingen niet kloppen met de feiten.’ Een mooie uitspraak, die een van de deelneemsters uit mijn jaargroep deelde. Bedenk van tevoren wat je van je vakantie verwacht. Heb je en partner, overleg dit dan samen. Waar is tijd voor elkaar, waar is tijd voor jezelf? Welke dingen lijken je leuk om te doen? Zo voorkom je dat jouw (misschien wel hoge) verwachtingen kunnen tegenvallen.Als je vaak het gevoel hebt dat de dagen je voorbij vliegen, is het handig de avond van tevoren al te bedenken wat je wilt van je dag. Is dat niks doen? Bedenk dan wat niks doen voor jou betekent (wandelen, luieren, lezen..) en sta dit jezelf toe. Vooral dat laatste, het toestaan, is voor heel veel mensen lastig. Dan is ‘niks doen’ ook ‘íets doen’ en voelt het nuttiger. Zo ervaar je meer rust.

 

3. Eat that frog

Wil je die klusjes in of rondom het huis afronden? Of eindelijk die administratie op orde hebben? Blijf er niet je hele vakantie tegenaan hikken, maar eat that frog. Pak juist die klusjes als eerste aan óf plan ze echt in voor een bepaalde dag. Schrijf ze op in je agenda. De klussen zijn dan uit je hoofd én de kans is groter dat het echt gaat gebeuren als je ze plant. Scheelt weer onrust.

 

4. Uitchecken
Wil je meer genieten van je dierbaren en van je omgeving? Dan kan het handig zijn je laptop (een aantal dagen) uit te laten of überhaupt niet mee te nemen op vakantie. Wat je ook kunt doen, is de werkmail van je telefoon te verwijderen. Of met jezelf (en je eventuele partner en kinderen) bepaalde tijden afspreken dat je online ‘mag’.  Laat je collega’s weten dat je echt even niet bereikbaar bent.
Nog meer rust? Haal dan je socials van je telefoon voor nog meer rust, zodat je echt ‘in het nu’ bent!

 

5. Stilstaan bij waar je mee bezig bent.De vakantie is bij uitstek een moment om eens even in te tunen op jezelf. Eens stil te staan bij je leven. Wat is belangrijk voor jou? Waar ben je tevreden en waar zou je het anders willen? Juist vanuit ontspanning (met een lekker wijntje erbij?) kun je hier beter over nadenken en ontstaan de mooiste ideeën.

Ik wens je een hele fijne vakantie, geniet van je tijd en van je dierbaren!

Zonnige groet,

Anke.