7 tips voor positiviteit, balans en vertrouwen

Ik was 27 jaar toen ik thuis kwam te zitten met burn-outklachten en 36 jaar toen het weer gebeurde.
De redenen van deze burn-outs zal ik je in deze blog besparen, dat doet er nu niet toe.

Waar het me om gaat is dat ik beide keren niet meer nadacht over mijn eigen leven, maar me vooral zorgen maakte om anderen en bezig hield met anderen en met werk.
Ik vergat de tijd nemen om bij mezelf stil te staan. Bij hoe het eigenlijk met mij ging.
Wie was ik eigenlijk en wat wilde ik eigenlijk?

Wat een eye-opener was het voor mij toen iemand mij vragen ging stellen over mijn week: ‘Wat wil jij eigenlijk van je week? Doe je waar je blij van wordt? Heb je tijd genoeg?’ Tot dat moment had ik überhaupt al jaren niet meer gedacht dat ik daar zelf baas over kon zijn en over kon nadenken! Dit was echt lifechanging en ik kreeg meteen ideeën hoe ik mijn leven meer kon vormgeven.

Ik ging me helemaal verdiepen in mijn week en leerde dat ik echt veel meer regie had dan dat ik ooit had gedacht!

Check hier de 7 tips die voor mij bijna heilig zijn, omdat ze me zoveel brengen:

1. De baas over je agenda.
Check op vaste momenten je agenda. Een keer per week ter voorbereiding van je week en iedere avond en ochtend zodat je goed weet wat je dag je brengt. Maar: in plaats van alleen je verplichtingen te plannen, kun je ook voor jezelf bedenken waar je behoefte aan hebt. Plan juist dat in! Tijdens het bekijken van je agenda kun je inchecken bij jezelf: waar heb ik behoefte aan? Wandelen, meditatie, lezen, me-time, offline zijn? Door bijvoorbeeld me-time in je agenda te zetten, is de kans groter dat het daadwerkelijk gebeurt.
Heb je een partner? Kijk dan samen naar je week. Dat is dus iets anders dan kijken wat je allemaal moet, maar ook samen kijken naar wat je wilt: hebben jullie wel tijd samen? Nee? Plan het in als het belangrijk voor je is.

Het is ook heel leerzaam eens een tijdje al je bezigheden bij te houden en ze in te delen in energiegevers en energienemers. En dan jezelf echt afvragen waarom je dan nog doet wat je doet.

2. In control
Zet alle spullen klaar die je de volgende ochtend moet gebruiken: denk aan je kleding, maar ook je voeding. Als je al weet wat je gaat eten, scheelt dat heel veel denktijd en je maakt gezondere keuzes. Dat elimineert echt keuzestress. Je kunt je voeding voor de hele week inplannen als je dat wilt. Zet ook de ingrediënten neer die je nodig hebt, zo kun je gemakkelijk aan de slag! Zo haal ik ‘s avonds diepvriesfruit, diepvriesavocado en spinazie uit de vriezer en giet er wat kokosyoghurt bij. Dan hoef ik ‘s ochtends alleen maar even de blender te pakken en er vers fruit en noten, zaden en pitten bovenop te gooien.

3. Een fijne routine als kickstart van je dag
Begin de dag lekker vroeg en met een mooie routine die zorgt voor vertrouwen en positiviteit. In plaats van onder de douche te racen kan het ook bijvoorbeeld zo:
Check in bij jezelf: hoe voel je je? Hoe wil je dat je dat gaat verlopen? Ik plaats graag een intentie, visualiseer mijn dag en zeg mijn dagelijkse affirmaties. Deze routines zorgen ervoor dat ik mijn dag krachtig en met vertrouwen begin!

4. Dankbaarheid
Begin en/of eindig iedere dag met dankbaarheid. Echt, er zijn minstens drie dingen te bedenken waar je dankbaar voor kunt zijn iedere dag. Ook erg leuk om toe te passen op je partner, werk of kinderen: wat maakt je dankbaar? Je zult zien dat, als je dit langere tijd dagelijks doet, je brein automatisch steeds meer mooie momenten gaat zien en dat er ruimte ontstaat van binnen voor zachtheid. Voor mij is het mooiste moment om stil te staan bij al het moois van de dag op het moment dat ik naar bed ga. In plaats van met piekergedachteno in slaap te vallen, val ik in slaap met fijne gedachten. Heerlijk!

5. Meditatie
Meditatie kan je zoveel rust geven. Als je regelmatig incheckt bij jezelf weet je beter hoe het met je gaat. Mediteren is niet geitenwollensokken-zweverig, juist niet! Wij zweven juist door de dag door van actie naar actie te hollen. Meditatie zet je met beide voeten op de grond en maakt je meer ontspannen en bewust van jezelf. Meditatie moeilijk? Dat kan, maar het is ook net hoe moeilijk je het jezelf maakt. Een wandeling is ook meditatie. Even bewust 5x ademen (bijvoorbeeld vier tellen in, zes tellen uit) ook. En je hebt voldoende meditatie apps of youtube filmpjes die je begeleiden met mooie muziek erbij. Bijvoorbeeld de Meditation Moment app van Michael Pilarzcyk of House of deep relax van Eliane Bernard.

6. Wees je eigen beste vriendin
Vergeef je zelf, voor alle stommigheidjes waar je je zo druk om maakt. Vergeef jezelf, je bent ook maar een mens. Hoe ik dat doe? Als ik mezelf betrap op negatieve gedachten, probeer ik hier liefdevol naar te kijken en vervolgens een andere gedachte te kiezen. Bijvoorbeeld: je hebt gehandeld vanuit je beste intenties op dat moment. Je hebt het niet fout gedaan, het is fout gegaan. Je bent meer dan goed genoeg. En wees ook niet boos op je negatieve gedachten, want dan ben je uiteindelijk twee keer negatief.
Wat zou je tegen een vriendin zeggen als zij hetzelfde deed als jij?

7. Investeer in persoonlijke groei
Hoe meer je leert over je eigen persoontje of over hoe je het leven kunt aanvliegen, hoe meer je begrijpt en hoe steviger je in je schoenen staat. Echt, iedere keer verbaas ik me er weer over hoeveel meer ik weet over mezelf en dat maakt me alleen maar nieuwsgieriger naar meer. Dus loop je ergens tegenaan? Verdiep je erin, dat is echt heel fijn.

Welke tips ga jij inzetten? Ik gun je ze allemaal!

Liefdevolle groet,

Anke