Ik heb het fout gedaan.

Daar staat ze, tegenover me. Wat een mooie vrouw is ze toch. Een prachtige, intelligente, gevoelige vrouw, met immens verdriet.Ze werkt ontzettend hard om haar eigen wereldje zo mooi en goed mogelijk te laten verlopen voor haar en haar kinderen. En het is haar gelukt om alles opnieuw te creëren: een eigen huis voor haar en de kinderen, een mooie (drukke baan), een leuke nieuwe relatie. En toch schuurt het.  Haar doel bij mij is rust, structuur en balans vinden. Overzicht creëren. Minder onrust voelen.

De onrust die ze vandaag voelt is wat ze noemt ‘nevenschade’ na haar scheiding. Het verdriet wat zij heeft van het feit dat ze haar ex-partner, haar ex-schoonouders,  haar eigen ouders en anderen pijn heeft gedaan. Dit verdriet wordt zo vaak zichtbaar. Ze wil dit niet meer voelen, hier in ieder geval geen eigenaar meer zijn of verantwoordelijkheid voelen voor het verdriet. Ik vraag haar te komen staan en me aan te kijken. We maken contact, we voelen de grond en ik geef haar de volgende mantra:

‘Ik heb het niet fout GEDAAN.Het is fout GEGAAN.’
Er komen heel veel emoties en eerst vind ze het heel moeilijk me aan te kijken en de zin hardop te zeggen. Maar na een aantal keren lukt het beter. Ze voelt het verschil in de zin. Het voelt vrijer. En het klopt. De mantra klopt.
Een aantal dagen na de sessie stuur ik haar een berichtje om te vragen hoe het gaat. De mantra is blijven hangen. De emoties zijn minder heftig. En ze beseft zich ook dat ieder, na al die tijd, zijn of haar eigen verantwoordelijkheid heeft om met de situatie om te gaan.
Deze vrouw gaat verantwoordelijkheid dragen voor haar keus van een aantal jaren geleden en het verdriet van de ander daar laten. Een stukje heling is ingezet.
De reden dat ik je dit verhaal met je deel is dat ik je deze mantra ook zo gun. Voel jij faak falen? Dat je tekort schiet? Dat je het fout doet? Kijk eens naar deze mantra.
‘Ik heb het niet fout GEDAAN.Het is fout GEGAAN.’
Klopt’ie voor jou? Voel je het verschil? Je leeft je leven immers vanuit je allerbeste intenties. Daar horen fouten bij. Dat mag. Alleen hebben we dat afgeleerd. Door onze opvoeding, door school, door gebeurtenissen. We hebben als waarheid aangenomen dat we geen fouten mogen maken. Terwijl dat juist is hoe je hebt leren lopen, leren praten en leren fietsen. Vallen en opstaan.  Het is vaak het kind in jou die de goedkeuring nog nodig heeft. Maar neem maar eens de verantwoordelijkheid voor datgeen wat ‘fout’ is gegaan.
Hoe voelt dat? Kun je van hieruit gemakkelijker verder en andere keuzes maken?Ik heb heel veel mantra’s of quotes in mijn hoofd die ik mezelf regelmatig vertel. Echt, het helpt. Als deze mantra werkt voor jou, schrijf hem op een briefje en hang hem op een zichtbare plek neer. Lees hem jezelf dagelijks hardop voor. Zo maak je de mantra steeds meer eigen! En heb je het dan eens moeilijk omdat iets niet goed loopt? Dan spreek je jezelf toe met deze mantra!