Vier routines voor vertrouwen en regie
MY-time

Graag deel ik vier routines met je die voor mij een wereld van verschil hebben gemaakt in mijn dag. Ik heb ze een aantal jaren geleden geleerd en pas ze nog steeds dagelijks toe. Omdat ze me zo ontzettend goed doen. Graag deel ik ze ook met jou!

 

Routine 1: voorbereiding op de dag die komt

Kijk elke avond van tevoren in je agenda naar wat je allemaal ‘moet’ de volgende dag. Leg alvast alles klaar wat je nodig hebt, zodat je ’s ochtends geen stress hebt van dingen moeten zoeken of bedenken. Dat is veel rustiger voor je hoofd. Bedenk bijvoorbeeld alvast wat je aan wilt trekken en pak je tas. Zelfs het klaarleggen of deels al bereiden van je eten is handig en ook fijn. Het is een rustgevende activiteit op de avond die je op de dag zelf enorm veel gemak oplevert. Natuurlijk is een planning flexibel, maar je voorbereiden op de volgende dag kan enorm veel schelen.
Verder kan een goede avondroutine je helpen tot beter slapen: verminder je schermtijd, dim je lichten een uurtje van tevoren, kruip in een boek in plaats van Netflix. Doe bijvoorbeeld een meditatie voordat je gaat slapen maar sluit in ieder geval je avond rustig af.

 

Routine 2: de start van je dag

Ben jij een snoozer? Of race je uit bed om heel gehaast je klaar te maken voor je dag? Van beide valt wat te zeggen. Met snoozen geef je je lichaam onbewust het signaal dat het niet klaar is voor de dag. Eigenlijk een beetje dat je er geen zin in hebt. En met meteen uit bed racen sta je niet stil bij jezelf.
Blijf bijvoorbeeld even twee tellen liggen en bedenk je: wie wil je zijn vandaag? Hoe wil je dat je dag verloopt? Wat wil je geven en ontvangen? Bedenk een mooie intentie voor je dag. De kans id dan groter dat je dag daadwerkelijk zo verloopt. Vervolgens is het fijn om positieve routines toe te voegen aan je ochtendroutine. Zet je wekker wat eerder (ja, echt waar, zelfs een kwartiertje helpt al enorm) en ga bijvoorbeeld wandelen, hardlopen, mediteren, yoga, buikspieroefeningen…ik noem zomaar een rijtje. Hoe prettiger en positiever je je dag begint, hoe meer je die boost meeneemt in je dag. Test wat dingen uit en kijk wat bij je past!

 

Routine 3: affirmaties

Affirmaties zijn krachtige gedachten die we onszelf gedurende de dag vertellen. Vaak zijn dit niet de meest positieve gedachten. Wat dacht je van deze: ik ben niet goed genoeg. Ik kan beter. Ik doe het fout. Ik weet zeker dat het bewust dagelijks opzeggen van positieve affirmaties bij mij heeft gezorgd voor veel meer vertrouwen en regie. Zoveel vertrouwen, dat ik mijn vastigheid los durfde te laten en mijn baan opzegde om te doen wat ik nu doe. Zeg iedere ochtend positieve affirmaties tegen jezelf en je zult zien dat je hersenen (en jijzelf) ze op een gegeven moment gaan geloven. Op dit onderwerp ga ik in een andere blog wat dieper op in. Train je hersenen, ze zijn als een spier. Zeg bijvoorbeeld: ik ben meer dan goed genoeg, ik mag groeien, ik ben liefdevol, ik ben.

 

Routine 4: dankbaarheid

We weten allemaal dat we dankbaar moeten zijn voor ons leven. Maar voelen we dat ook echt? Het dagelijks beoefenen van dankbaarheid maakt dat je de kleine dingen van de dag beter ziet. Bedenk bijvoorbeeld iedere avond in bed drie dingen waar je die dag oprecht blij van werd. Doe je dit dagelijks, dan zul je zien dat je je hersenen traint om ook overdag steeds meer mooie momentjes te zien. Je kunt dankbaarheid bijvoorbeeld ook prima uitoefenen na je werk of iedere dag stilstaan bij de dingen van je partner of kinderen waar je dankbaar voor bent geweest.
‘Deze routines zijn niks voor mij’, hoor ik vaak. Hoe weet je dat zo zeker? Heb je het al uitgeprobeerd? Je hersenen hebben minimaal 21 tot 28 dagen nodig om aan nieuwe dingen te wennen, dus geef het echt een kans.

 

Welke van de vier ga jij de komende tijd inzetten?